Estàs a: > > La Universitat i la Biblioteca Valenciana organitzen hui un homenatge per a clausurar l’exposició sobre la tasca cultural dels germans Martínez Guerricabeitia

La Universitat i la Biblioteca Valenciana organitzen hui un homenatge per a clausurar l’exposició sobre la tasca cultural dels germans Martínez Guerricabeitia

Els germans José i Jesús Martínez Guerricabeitia.

Els germans José i Jesús Martínez Guerricabeitia.

La Fundació General de la Universitat de València i la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu han organitzat un acte de clausura-homenatge de l’exposició ‘Fidelitats a contracorrent. El món dels Martínez Guerricabeitia’, que tindrà lloc al Monestir de Sant Miquel dels Reis hui dia 23, a les 18 hores, amb entrada lliure.

Participaran en l’acte el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; i la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga. A més, està prevista la intervenció del professor José Luis Villacañas, comissari de l’exposició junt amb Miguel Corella, José Martín i Francisco Sebastián, i director del catàleg que acompanya la mostra. Finalment, es realitzarà una visita a l’exposició, guiada pels mateixos comissaris.

‘Fidelitats a contracorrent. El món dels Martínez Guerricabeitia’ és una coproducció de la Fundació General de la Universitat de València i la Generalitat Valenciana que ha volgut divulgar la tasca cultural i de resistència que van dur a terme els germans Martínez Guerricabeitia als totalitarismes del segle XX. Encara que l’acte de cloenda oficial serà el 23 de maig, l’exposició es podrà visitar fins el pròxim dia 27.

L’exposició mostra més de 200 peces entre publicacions, cartells, quadres i fins i tot els expedients penals dels germans, José i Jesús, que van denunciar la vulneració dels drets humans i van despertar la consciència social en un país i en un món tenallats pels extrems ideològics. Sempre van anar a contracorrent de les idees dominants en cada moment i van preservar una mirada crítica basada en fortes aspiracions utòpiques.

‘Fidelitats a contracorrent’ revisa la biografia dels Martínez Guerricabeitia des de la seua infància, incidint en la influència cultural i moral que va exercir son pare, un autodidacta, a la biblioteca particular del qual no faltaven els tractats de Marx i de Pedro Kropotkin. Així, s’hi exposa una àmplia col·lecció de llibres i quaderns de l’editorial Ruedo Ibérico, fundada per José en 1961 a París, els continguts contraris al franquisme de la qual arribaven a Espanya de manera clandestina.

Altres materials que s’hi poden veure són els arxius personals i la correspondència que van mantindre José i Jesús amb intel·lectuals del seu moment. A més, es projecta un audiovisual amb les vinyetes i caricatures que es van publicar en les pàgines de Ruedo Ibérico amb les signatures de dibuixants com Vasco, Gess, Cattolica i César.

Més informació

Data d'actualització: 23 de Maig de 2018

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar