Centre de Documentació Europea

Centre de Documentació Europea

Quan la Comissió Europea decidí impulsar la xarxa de Centres de Documentació Europea a les universitats dels països membres l´objectiu principal era el d´acostar la informació sobre els esdeveniments i polítiques comunitàries tant a la ciutadania en general i als components de la comunitat universitària com a usuaris privilegiats de la mateixa. Professorat i alumnat composen els dos grans grups d´usuaris dels CDE, bé en correspondència al seu estatus actual -investigacions i treballs sobre la UE-, bé com actors del futur entorn professional del nostre país.

L´aportació de la Comissió Europea als CDE és la suma de la totalitat de les seues publicacions i de l´accés a les seues bases de dades i es xifra en un total de trenta mil euros. Les universitats corresponen amb la dotació de mitjans, local i personal pertinent per al correcte funcionament del servei, tal i com figura al conveni signat per les dues parts en el moment de sol·licitar la concessió de l´estatut de Centre de Documentació Europea.

El Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València està integrat en la xarxa de Centres de Documentació Europea que hi ha als 28 països membres. Els més de 650 centres que pertanyen a aquesta xarxa tenen l’objectiu de servir de punt de referència a l’hora de resoldre les necessitats informatives de ciutadania i professionals sobre la Unió Europea, una realitat més palpable cada dia.

A més de rebre totes les publicacions de les diverses institucions comunitàries i de disposar d’accés gratuït a les variades bases de dades comunitàries, el CDE-FGUV s’ha beneficiat des del principi de l’accés a internet que facilita la Red Iris a totes les universitats espanyoles. Aquesta circumstància ha permés l’automatització dels serveis del centre, amb una nova adreça: http://cde.uv.es/, fins al punt que tant el seu servidor internet com el butlletí electrònic Info-Europa, editat setmanalment, serveixen de referència a la comunitat interessada en la informació comunitària al nostre país.

Les instal·lacions del CDE es troben dins la biblioteca del Campus dels Tarongers de la Universitat de València i l’amplitud del seu horari d’atenció al públic abasta de 8:30 a 20:00 hores, de dilluns a divendres. El progressiu desenvolupament dels serveis informatius del CDE en internet han convertit al centre, en els darrers anys, en una de les principals referències en el món de la informació sobre el procés d’integració europea en la xarxa.

Activitats

Serveis
El Centre de Documentació Europea de la Universitat de València (CDE-UV) ofereix sis serveis diferents:

1. SERVEI DE LEGISLACIÓ DE LA UE
Consulta del Diari Oficial al dia i accés al document mitjançant peticions que es poden fer via electrònica, fax o telèfon. Cerques en la base de dades CELEX i tramesa immediata dels resultats. Perfils a mida del tema sol·licitat i accés als actes legislatius inclosos en les sèries L, C i S del Diari Oficial. Accés a les sentències del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees. Informació al dia en la web del centre amb actualitzacions diàries accessibles a través d’RSS.

2. SERVEI D’ESTADÍSTIQUES DE LA UE
Consultes a les bases de dades CRONOS-Estadístiques Generals i COMEXT-Comerç Exterior d’Eurostat, l’Oficina Estadística de la Unió Europea. Estadístiques a escala comunitària, estatal o de les diferents comunitats autònomes. Actualitzacions diàries accessibles mitjançant RSS.

3. SERVEI DE BIBLIOGRAFIA DE LA UE
Recopilacions mensuals de les novetats bibliogràfiques adquirides pel Centre. Accés a les més d’un miler de revistes de la Biblioteca de Ciències Socials de la Universitat de València i revistes electròniques. Cerques temàtiques. Localització i tramesa de les referències. Consulta del catàleg bibliogràfic del CDE-UV a través de la URL http://www.uv.es/cde

4. SERVEI DE PROGRAMES EUROPEUS
Accés a la Guia de finançament comunitari del centre (http://www.guiafc.com). La base de dades més completa sobre les línies de finançament de programes, iniciatives o accions pilot que es deriven de les polítiques comunitàries. Actualització diària de la base i servei d’alerta de les convocatòries seleccionades a través del correu electrònic de l’usuari. Assessorament sobre les línies financeres més apropiades a les necessitats de particulars i/o institucions.

5. SERVEI DE FORMACIÓ D’USUARIS
Activitats formatives per a la incorporació de l’usuari a les noves tecnologies i per a millorar la destresa investigadora. Visites guiades al Centre.

6. SERVEI DE DIFUSIÓ
El servidor web del Centre (http://www.uv.es/cde) constitueix el seu principal canal de difusió mitjançant l’opció de subscripció RSS. També està present en les xarxes socials Facebook i Twitter, i edita setmanalment del butlletí electrònic Info-Europa (2.281 subscriptors).
Activitats bibliotecàries
1. ADQUISICIONS I SUBSCRIPCIONS
El CDE rep de manera gratuïta les monografies i publicacions periòdiques de l’Oficina de Publicacions de la UE, i es beneficia dels fons de l’Hemeroteca de la Biblioteca de Ciències Socials de la Universitat de València.

2. CDEWeb
La base de dades del centre respon al nom de CDEWeb i compta amb 14.082 registres classificats segons la següent tipologia: notícies, documents, programes, esdeveniments, recomanats, jurisprudència i legislació, estadístiques i oposicions. Durant l’any 2013 s’han introduït 2.248 registres. El nombre de consultes mensuals al web (http://www.uv.es/cde) ha sigut 104.725 consultes i de visitants únics 87.280.

3. ‘GUÍA DE FINANCIACIÓN COMUNITARIA’
La ‘Guía de Financiación Comunitaria’ s’ha consolidat com el producte de referència del CDE amb la posada en marxa de la nova versió web de la mateixa. Les consultes realitzades sobre els ajusts de Brussel·les ascendeixen a 105.355 en 2013. Aquesta xifra suposa una mitjana de 289 sessions diàries. El nombre de visitants únics fou de 69.274.

4. SERVEIS EXTERNS
L’equip tècnic del CDE elabora productes informatius externs com a suport financer al seu pressupost. Des de fa uns anys es mantenen les següents bases de dades:
- Guia d’ajuts de la Unió Europea (http://www.gaue.info) per a la Diputació de Barcelona. Mitjana de consultes mensuals en 2013: 6.134.
- Programasue.info (http://www.programasue.info) per a Presidència de la Generalitat Valenciana. Total consultes 2013: 110.317, amb una mitjana de 9.194 consultes mensuals. Subscriptors durant 2013: 3.497.
- Convocatòries Europees (http://www.madrid.org/europa) per a la Comunitat de Madrid.
- Altres bases de dades:
• Eurostat: Descripció bibliogràfica dels fons estadístics del Centre.
• Revistes: Catàleg de revistes del CDE.
• Eu@Internet: Llista de recursos a internet sobre la UE agrupats per temes.

5. SERVEIS ALS LECTORS I PETICIONS
Les consultes a través d’internet continuen sent majoritàries però molt per sota de l’increment d’anys anteriors, ja que la possibilitat d’atenció mitjançant Skype ha tingut molt bona rebuda. Així doncs, el percentatge de consultes online assoleix un percentatge del 64% (989 peticions enregistrades). La resta han estat ateses de manera presencial, per telèfon o Skype.

Més avall, oferim el desglossament anual de consultes totals per mesos i per temes:

Formació
Durant 2013 s’han realitzat les següents activitats:
- Presentació de ‘Montblanc, recursos educatius sobre la Unió Europea’. Acte organitzat pel CDE a la Facultat d’Economia de la Universitat de València (31 de gener).
- Jornada sobre oportunitats per a la investigació a Europa: Horitzó 2020 i Beques Marie Curie (14 de juny).
- Curs ‘Montblanc, Europa per a tots’. Curs de la XXX Universitat d’Estiu de Gandia ‘Europa, realitat o ficció’ (29 de juliol).
- Jornades Europa Gitana. Jornades organitzades pel CDE amb la col·laboració de la revista Bostezo i amb el suport del Ministeri d’Assumptes Exteriors (16 i 17 de setembre).
- Presentació de ‘Montblanc, recursos educatius sobre la Unió Europea’ en la reunió anual de xarxes d’informació europea realitzades a Valladolid els dies 28 i 29 d’octubre.
- Jornada informativa sobre el nou programa Europa Creativa (2014-2020), del CDE, el Vicerectorat de Cultura i Igualtat i La Nau, amb el suport de la Direcció General de Projectes i Fons Europeus i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.

El Centre ha rebut les visites de:
- Alumnes de Carmen Montalbá Ocaña, professora del Departament de Treball Social i Serveis Socials, assignatura ‘Investigació i Sistemes de Benestar Social’ (15 de febrer).
- Alumnes de María Cervera, del Grau de Dret, assignatura ‘Institucions Jurídiques de la Unió Europea’ (18 i 20 de febrer).
- Alumnes de Mariano García-Pechuan, assignatura ‘Institucions Jurídiques de la Unió Europea’ (8 de maig).
- Alumnes de Lucía Aparicio Chofré, del Grau de Relacions Internacionals (13 i 20 de novembre).

A més de les visites concertades, el personal del CDE ha participat en els següents fòrums i cursos:
- Seminari de formació per a CDE ‘El dret de la ciutadania a saber’, organitzat per l’Oficina de la Comissió Europea a Espanya, celebrat els dies 16 i 18 de juny a Brussel·les.
- Projecte SEDA. Dies 20 i 21 de juny, a Madrid.
- Reunió anual de xarxes d’informació europea. Reunió anual de CDE d’Espanya. Organitzada per l’Oficina de la Comissió Europea a Espanya els dies 28 i 29 d’octubre, a Valladolid.
- II Jornades Valencianes de Documentació: Innovació i ocupabilitat. Celebrades a València els dies 17 i 18 d’octubre.

Aquesta web utilitza cookies amb una finalitat estadística i per a facilitar la seua navegació Més informació

Aceptar / Acceptar